alternatieven voor suiker

Dat suiker niet goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Het wordt je echter niet altijd even gemakkelijk gemaakt om minder suiker te eten. Veel producten in de supermarkt zitten boordevol suiker. En daarnaast ook vaak nog geheel onnodig. Alternatieven voor suiker worden helaas slechts sporadisch gebruikt.

Suiker is goedkoop en daardoor aantrekkelijk

Suiker is een goedkope grondstof. Daarnaast heeft het natuurlijk een lekkere en zoete smaak. Dit maakt het voor producenten van levensmiddelen aantrekkelijk om gebruik te maken van suiker. 

Op die manier kunnen zij eenvoudig en goedkoop hun producten van een lekkere en zoete smaak voorzien. Helaas gaat dit dan wel ten koste van de gezondheid. Want op die manier worden producten onnodig gezoet met suiker.

Andere zoetstoffen dan suiker

In plaats van suiker zou er echter ook gebruik gemaakt kunnen worden van een andere zoetstoffen. En dan bedoel ik een natuurlijke zoetstof. 

Geen chemische producten zoals bijvoorbeeld aspartaam. Want bij aspartaam kan je jezelf afvragen of het niet beter is om gewoon suiker te gebruiken. Ondanks dat dit product goedgekeurd is voor consumptie zijn er toch aardig wat studies gedaan die waarschuwen voor het gevaar van gebruik van aspartaam.

Natuurlijke en gezonde alternatieven voor suiker

Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende natuurlijke alternatieven. Denk hierbij aan producten zoals stevia, xylitol of erythritol. Dit zijn allemaal producten van een natuurlijke origine, zonder de negatieve gevolgen die suiker wel heeft.

Zo helpen zowel xylitol als erythritol bij het onderhoud van het gebit. Het is dus zo dat deze producten niet alleen de tanden niet aantasten, ze helpen zelfs bij het bestrijden van schadelijke bacteriën. Het is niet voor niks dat xylitol vaak gebruik wordt in tandpasta en kauwgom.

Zoetstoffen geschikt voor diabetici

Ook hebben deze zoetstoffen geen of in ieder geval veel minder invloed op de bloedsuikerspiegel dan suiker. En dit is goed nieuws voor diabetici. Ook zij kunnen veilig gebruik maken van producten zoals stevia en xylitol.

Producten zoals erythritol en xylitol zijn echter wel duurder dan suiker. Dit maakt het voor producenten van levensmiddelen minder aantrekkelijk om gebruik te maken van deze zoetstoffen. In België zijn ze begonnen met de suikertax. In mijn opinie een goede zet. Op die manier maak je het aantrekkelijk voor producenten om op zoek te gaan naar alternatieven voor suiker. En dat komt de volksgezondheid op den duur zeker ten goede.

Waar kan je terecht voor gezonde suikeralternatieven?

Bij de webshop van Natural Sweet kan je terecht voor een breed assortiment van natuurlijke en gezonde zoetstoffen. 

Je kan deze zoetstoffen direct gebruiken in koffie of thee maar je kan er ook prima mee bakken. Op die manier kan je al jouw creaties een gezonde twist geven. En dat zonder dat deze aan smaak inboeten. 

Erythritol en xylitol hebben als eigenschap dat deze zoetstoffen een frisse en zoete smaak hebben, die dicht bij de smaak van suiker in de buurt komt.

Wel is het zo dat erythritol slechts 70% van de zoetheid van suiker bezit. Je hebt er dus net iets meer van nodig. 

Er zijn ook producten zoals Green Sugar verkrijgbaar, wat een mix is van stevia en erythritol. Hierdoor is Green Sugar net zo zoet als suiker. Doordat het percentage stevia echter laag is, heeft het bovendien niet de bekende stevia smaak. En dat is wel zo prettig als je ermee gaat bakken en koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *